دکتر یدک : فروشگاه آنلاین لوازم یدکی ایساکو و سایپا
تایر ماشین : هم با نام تایر خودرو شناخته میشود و هم لاستیک خودرو.
و تنها بخشی از خودرو است که با سطح زمین درتماس است. در تماس با سطح زمین؛ آسفالت، شن و ماسه، سنگ ریزه، خاک، گِل و… با تایرها برخورد دارند.
به همین خاطر مقاومت آنها در برابر این مواد از اهمیت بالایی برخوردار است.
در این مقاله آموزشی سعی داریم تا به سادهترین صورت ممکن لاستیک اتومبیل را برایتان شرح دهیم.
تایرها خود در دو نوع کلی “بادی و غیر بادی” تقسیم می شوند. تایر های بادی خود از دو گروه کلی تیوب دار ( بایاس) و تیوبلس (رادیال) تشکیل شده است.
در نوع غیر بادی به دو گروه تایرهای توپر ”SOLID” که معمولا در دستگاه های صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد و تایر های “پلی اورتان” که به تازگی اختراع شده اند قابل تقسیم است.
ساختار ظاهری تایر تشکیل شده است از آج (رویه)، منجید (کارکاس)، بدنه (دیواره)، طوقه (بید) تشکیل شده است و مواد تشکیل دهنده تایر عبارتند از : انواع کائوچو، دوده، نخ، سیم، روغن، گوگرد، شتابدهندهها، محافظت کنندهها و… می باشد.
توانایی حمل بار، انتقال گشتاور، رانش، ترمز گیری و جذب ضربات وارده به چرخ جهت راحتی سرنشین از کاربردهای اصلی تایر خودرو می باشد و در عین حال باید فرمان پذیری خوب، ثبات شکل،مصرف سوخت کمتر، لرزش و صدای کم داشته باشد.
از سایر وظایف این قطعه حساس می توان به دوام و ایمنی بالا، توانایی تحمل حرارت تا 60 درجه اشاره کرد.
لاستیکهای دهه هفتاد به لاستیک های نخی معروف بودند.
چرا که پوشش رویی این لاستیک ها از نخهای ابریشم تشکیل میشد.
و حتی امروز هم بسیاری از افراد مسن همچنان بر کارایی و کیفیت مناسب این تایرها تأکید دارند.
اما پیشرفت علم و تکنولوژی سبب شد تا لاستیک های سیمی جایگزین لاستیک های نخی شوند.
لاستیکهای نسل جدید با نام لاستیک های سیمی یا رادیال شناخته میشوند. البته این مدل لاستیک ها از اواخر دهه 70 نیز به تولید رسیده بودند.
لاستیک های رادیال دارای سطح مقطع پوشیده شده از سیمهای متقاطع استیل هستند که باعث میشود تحمل فشار و سرعت در دورهای بالا افزایش یابد.
همچنین نسبت به لاستیکهای قبلی (نخی) عملکرد بهتری از خود نشان دهند.
لاستیک از کائوچو، لایه های استیل و مقداری پشم طبیعی تشکیل شده است، و این مواد تشکیلدهنده سبب میشود تا بتوان بسیاری از لاستیکها را بازیافت کرد.
امروزه کشورهای توسعهیافته پس از فرسوده شدن لاستیک، آن را کاملاً بازیافت میکنند.
جالب است که حتی نوارهای استیل بکار رفته در آن نیز به دلیل مرغوبیت دوباره قابل بازیافت هستند و همچنین پشم داخل لاستیک به این دلیل که یک ماده طبیعی است، بازیافت میشود.
لایههای لاستیکی یا همان قسمت رویه تایرها هم میتوانند آسیاب شوند.
با آسیاب شدن این لاستیکها می توان از آنها برای ساخت کفپوش های پلاستیکی پیادهرو و پارکها استفاده کرد.
البته آسیاب شدن باید در کنار اختلاط با ماسهها و طی یک فرایند کلی صورت بگیرد. این لاستیکها هم دارای اصطکاک کمتری هستند و هم خطر لغزش در آنها بسیار کاهش مییابد.
درخارج از لاستیک نوارهایی کشیده مشاهده میشود که برای هر لاستیک، طرح خاصی دارند.
این نوارها با نام آج لاستیک شناخته میشوند. آج لاستیک به علت ارتباط مستقیم با سطح زمین در تمام مدت رانندگی، از اهمیت بالایی برخوردار است.
بسیاری از افرادی که سوار بر خودروی خود میشوند اهمیت چندانی به سلامت کافی و محو شدن خطوط آج لاستیکها نمیدهند.
اما باید بدانیم که سلامت و طرح آج ها در خروج آب از زیر لاستیک تأثیر بسیار زیادی دارد. این موضوع همچنین روی افزایش هندلینگ و عملکرد هرچه بهتر فرمان خودرو تأثیر بسیاری خواهد داشت.
آجها طرحهای مختلفی دارند. این موضوع نیز به علت تخلیه هرچه سریع تر و بهتر آب از زیر لاستیک در سطوح مختلف جاده است.
طرح آجها به چند دسته مختلف تقسیم میشوند:
طرحهای رگهای، عرضی، ترکیبی عرضی و رگه ای و در آخر طرح بلوکی از طرحهای مختلفی هستند که طراحان و مهندسین از آنها در ساخت یک تایر خوب استفاده میکنند.
شاید در شهر عملکرد این آجها چندان به چشم نیاید، اما در جادههای لغزنده، برفی و بارانی و حتی شنی وجود تایر سالم با آجهای مناسب بسیار تأثیر گذار است.
آج لاستیکها در قدیم خیلی ساده و یکنواخت بود. همانگونه که تکنولوژی در موتورها و اتومبیلها پیشرفت کرد، سازندگان تایرها نیز به تبع آن برای استفاده از آخرین دستاوردها، دست به کار شدند.
و همین دلیل هم شرکتهای لاستیکسازی را وادار به ارتقا کیفیت محصولات خود کرد. این مسئله همچنین باعث شد که شیارها و خطوط سطح لاستیک، یا همان آج هرچند وقت یکبار تغییر کند تا پاسخگوی نیازهای قدرتی و سرعتی خودرو باشد.